Originele kerstkaartjes!

Met kerstkaartjes gaat het (althans toch bij mij) meestal zo : ik koop ze alvast in september om ze dit jaar ZEKER niet te vergeten, vervolgens moet ik begin december heel hard op zoek gaan om ze na 3 dagen graven in kasten en laden ONMIDDELLIJK te schrijven en ze dan alsnog pas midden januari – uit eerlijke schaamte – terug in dezelfde lade te verbergen wegens ‘toch echt te laat om ze nu nog te versturen’…

Dit jaar doen we het anders, we gaan creatief aan de slag met koekjes & eetbare prints, want na deze creatieve uitbarsting (en een halve dag werk !), willen we deze kerstkaartjes absoluut aan hun ontvanger bezorgen!

Stap 1 – eetbare prints bestellen !
Vooraleer je je eetbare prints bestelt, ga je op zoek naar de perfecte afbeeldingen voor je kerstkaart-koekjes. Voor wie een eigen ontwerpje wil maken en niet thuis is in fotobewerking, is Canva een handig hulpmiddeltje !

Eens je ontwerpje klaar is, bestel je de eetbare prints. Dat kan bij de vele ‘taartwinkeltjes’ in Belgie of online via De Leukste Taartenprints.

Stap 2 – koekjes bakken ! (30 koekjes)

  • 150 gram suiker
  • 50 gram vanillesuiker
  • 200 gram roomboter
  • 1 ei
  • 400 gram bloem

Mix de suiker, vanillesuiker en roomboter romig. Voeg het ei toe en mix tot het helemaal is opgenomen. Voeg daarna de bloem toe en meng alles tot een stevig deeg.
Verpak het deeg in folie en leg het minstens 1 uur in de koelkast.

Rol na het koelen, het deeg uit tot een dikte van ongeveer 0,5 centimeter op een – lichtjes – met bloem bestoven werkblad.
Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze ongeveer 10-12 minuten op 180 graden.
De koekjes zijn nog wat zacht als ze uit de oven komen, laat ze dus iets afkoelen op de bakplaat vooraleer ze te verplaatsen – een vaste ondergrond (werkblad in de keuken) is beter om rechte koekjes te verzekeren dan een rooster.

Stap 3 – royal icing maken !

  • 400 gram poedersuiker
  • 60 ml water
  • 10 gram eiwitpoeder

Poedersuiker en eiwitpoeder mengen en het water langzaam toevoegen. Daarna gedurende 5 minuten goed mengen met de mixer op gemiddelde snelheid.

Stap 4 – kerstkoekjes maken !
Kleef de eetbare print op je koekjes met de royal icing, laat ze een half uurtje drogen, geef ze een leuke verpakking en klaar is kees !

                                      

☃ Een paar tips en suggesties ☃

Een toffe (en superservice) webshop voor ‘koekjes-materiaal’ allerhande is Koek It.

Als je de koekjes wil verpakken, wikkel ze eerst in een stukje bakpapier om vetvlekken op de verpakking te vermijden.
Je kan ze de perfecte finishing touch geven met een DIY verpakking, leuke ideetjes van Brit + Co !

Wie er na een creatieve koekjesnamiddag maar geen genoeg van kan krijgen en zijn/haar skills wil perfectioneren, raad ik de workshops van de Koekenbakkers aan.
Ze gaan regelmatig (en zeker op vraag) door in Nederland & Belgie.

Finally, deze ‘kaartjes’ worden best persoonlijk afgegeven (just saying…)

 

PS : misschien wil je dit jaar de verre nichten en neven overslaan en de koekjes zelf opeten ☺