Fluffy swiss meringue buttercream!

Er is botercrème en er is botercrème ! Van eenvoudige versies waarbij enkel boter & suiker gemengd worden tot de luxe-versies met wel 10 verschillende ingrediënten.

Tijdens een zwerftocht in botercrème land, waagde ik een poging om ‘Swiss meringue botercrème’ te maken, en wat een revelatie ! Swiss meringue botercrème is zoveel lichter en lekkerder en tegelijkertijd toch stevig genoeg om de mooiste swirls op cupcakes te spuiten !

Ik gebruik hem zowel voor cupcakes als taart (afsmeren en afwerking met spuittechnieken).

Wat heb je nodig ?

– 300 ml eiwit
– 500 gr witte suiker
– snufje zout
– 600 gram boter (wij gebruiken ‘boerenboter’)

Bereidingswijze

In een mengkom, klop de eiwitten los met de suiker en het snufje zout. Breng een laag water aan de kook en zet de mengkom in het waterbad. Verwarm het mengsel au bain-marie tot de suiker volledig is opgenomen door het eiwit.

Het mengsel moet op minstens 60 graden verwarmd worden, heb je geen thermometer, verwarm dan minstens voor 10 minuten (constant kokend water) en tot de suiker volledig is opgenomen door het eiwit (je mag geen korrel meer voelen).

Laat het geheel nadien volledig afkoelen in de koelkast.

Als een tweede stap, klop het afgekoelde eiwitmengsel op hoge snelheid op tot een glanzende meringue ontstaat, dit kan 10 minuten duren, en voeg daarna de boter toe in kleine hoeveelheden. Wanneer een homogene massa ontstaat, kan je smaak- en/of kleurstoffen naar wens toevoegen.

In de koelkast is ie ruim een week houdbaar, in de vriezer kan je hem zelfs tot 3 maand bewaren. Na ontdooien gewoon nog eens opkloppen met de mixer of keukenrobot en je kan er terug mee aan de slag !

Massa’s inspiratie & ideetjes rond botercrème technieken, vind je op Pinterest: https://www.pinterest.com/explore/buttercream-techniques/